Muziek en Kerst 2020

Muziek en Kerst staan op gespannen voet met elkaar in mijn hoofd. Kerstviering is een traditie met mee geëvolueerde rituelen en gewoontes. Klassieke zang van koren die zingen over het lot van de mensheid. Zwaar, melancholisch en doen mij somberen op wat niet goed ging. Maar er zijn ook de gelikte Kerstliedjes met tinkelende bellen en vrolijke teksten over arrenslee tochten en huiselijk geluk. Ik word er niet vrolijk van. Wel geniet ik van een kerstboom, de brandende kaarsen, de gezelligheid van familie en vrienden om mij heen en geef ik die dagen een andere betekenis dan een willekeurig ander weekend met familie en vrienden. Het heeft een andere intimiteit en laat mij genieten van wat er is en verheugen op wat nog kan komen. Dat alles met de muziek waar ik om geef. Muziek die mij heeft gevormd en gekoppeld is aan mijn ‘bibliotheek van herinneringen.’ Ervaringen worden nieuwe herinneringen en staan naast de laatste genoten herinnering  in de bibliotheek, niet op alfabet, emotie, ratio, of inhoud. Heel wat herinneringen zitten onder het stof en soms, door een toevallige veeg van een woord of klank, komen die weer tevoorschijn. 

Jeff Buckley – Hallelujah 

De crematie van mijn moeder. 

the Beatles – Hey Jude   

Begin van lange haren. 

Coldplay – Yellow

De kinderen nog mee op vakantie. De muziek hard in de auto   

Madeleine Peyroux – Walkin’After Midnight

Verwondering dat blues kan verjazzen of andersom.    

Robert Plant & Alison Kraus – Polly Come Home

De tijd van de middelbare school met ruige rock, nu subtiele zang en begeleiding.  

Ryan Adams – Carolina Rain

Vijftien jaar geleden gehoord tijdens een belangrijke keuzemoment in mijn werk

Cecilia Bartoli – Mozart: Le Nozze Di Figaro

Het kleine radiootje van mijn ouders waar soms klassieke muziek uitkwam

Pink Floyd – The Great Gig in The Sky

Voor de platenspeler staan en dubben tussen de subtiele muziek van Pink Floyd en de harde rock van Led Zeppelin.

Rachael Yamagata – Paper Doll

Geraakt door de stem toen ik Plato binnenliep.

The Doors – Hyacinth House

Mijn eerste spijkerjack

Rufus Wainright – Poses

Prachtige documentaire hoe hij worstelt met zijn seksualiteit en tegelijkertijd gevoelige muziek maakt.

Maria Callas – La Mamma Morta 

Mooie en ontroerende scene in de film Philadelphia.

Steve Mason – All Come Down

Kwetsbaarheid

Cowboy Junckies – To Love Is To Bury

De crematie van mij vader

Dvorak – Silent Wood

Veertig jaar geleden het begin van waardering van klassieke muziek . 

Verdi – Mac Beth

Figurantenrol voor onze 15 jarige dochter. Het ongewisse is wat haar boeit

Puccini – Manon Lescaut

Figurantenrol voor onze 11 jarige dochter. Een begin van haar onderzoekende hunkering

Elbow – New York morning

Onze zoon die zijn liefde voor zijn medemens en muziek leidend heeft in zijn leven

Meatloaf – Paradise bij the Dashboard Light

Dansen met de liefde van mijn leven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *